4 ANYS EN BLANC

El propassat 6 de novembre vam tenir el plenari extraordinari del pressupost municipal per a l’any 2014
(l’últim any complet d’aquesta legislatura).
Com deveula de saber, el govern municipal l’aprovarà gairebé per decret, sense acceptar aportacions dels altres grups municipals i utilitzant una via poc democràtica com és la moció de confiança a l’Alcalde. D’alguna manera, aquesta via és com fer xantatge a la ciutat dient-li que “o m’aproveu els pressupostos com els presento o deixo de ser l’Alcalde”. Com era d’esperar, la majoria de grups (a excepció d’UxB, la marca d’ERC a l’Ajuntament, que s’hi va abstenir) no hem acceptat els pressupostos de CiU perquè per diversos motius no creiem que siguin els que la ciutat necessita en aquests moments. Començo pels que van fer que el PSC votés no al Districte de Sant Andreu:
– La presentació a la ciutadania i als altres grups va ser un powerpoint molt genèric en el que no es poden veure detallades cap de les partides. Si un ciutadà de Sant Andreu vol saber quant es gasta el districte en, diguem-ne, publicitat, no ho pot saber.
És un pressupost poc equilibrat territorialment: el barri de Congrés-Indians torna a ser la ventafocs del Districte amb una inversió que havia de ser per al 2013 (el Canòdrom) i una de 160000euros al local de l’Associació de Veïns. Cap equipament nou, cap actuació de renovació o urbanització de carrers. És l’únic dels 7 barris en que no es farà cap carrer nou. I n’hi ha que ho necessiten urgentment.
– La despesa per càpita de l’Ajuntament al Districte de Sant Andreu queda al vagó de cua de la ciutat. Dels 174 euros de mitjana a Barcelona, a Sant Andreu estem per sota dels 148 (un 15% menys).
En fi, Congrés-Indians és el barri més oblidat d’un dels districtes més oblidats per part d’un govern municipal que aquí no ha fet cap inversió rellevant en els dos primers anys i mig i no n’ha previst cap per a l’any que li queda. 
Respecte de la resta del pressupost de la Ciutat, el PSC no està d’acord en la privatització completa dels serveis funeraris ni dels aparcaments rendibles. Tampoc no entenem que s’hagi tancat el Park Güell als ciutadans ni que es pensi tancar part del Port Vell amb la Marina de luxe. I tampoc creiem que es pugui acceptar la disminució de pressupost de Barcelona Activa pel que fa a plans ocupacionals en un moment en que l’atur és un greu problema, o els 2 milions de reducció al Patronat de l’Habitatge quan hi ha un problema greu en aquesta temàtica, mentre es mantenen 4 milions d’euros al circuit de Montmeló, o obres poc urgents com la Plaça de les Glòries o el Passeig de Gràcia.
En fi, uns pressupostos a la mida d’un govern antisocial i privatitzador, que creiem llunyans a les necessitats de la ciutadania. I una manera d’aprovar-los que roba la transparència de la discussió democràtica.
Publicat per Enric Fernández-Velilla
12-11-2013

Leave a Reply