Els pilons de protecció de la Sagrada Família es desvien

La prova pilot de l’últim mes detecta desviaments de fins a 20 centímetres. Els tècnics d’Intemac avisen que l’error pot ser més gran davant la façana del temple pel pes de l’edifici
Quim Torrent
Sagrada Família
El túnel del TGV a l’Eixample no deixa de generar incògnites. Més ben dit, la pantalla de protecció del temple segueix donant maldecaps als tècnics d’Adif. Els resultats de la prova pilot de la pantalla no són del tot positius. Segons ha pogut saber l’AVUI, alguns dels 15 pilons de prova que s’han construït a la plaça de la Sagrada Família han tingut desviaments de fins a 20 centímetres.
“Estem dins d’un desviament acceptable -explica una font molt pròxima a l’obra-, però caldrà extremar les precaucions si la pantalla s’acaba fent sota la façana del carrer Mallorca”. En una obra normal, que els pilons de formigó que s’enfonsen fins a 40 metres de profunditat tinguin un desviament de 20 centímetres no seria un problema, però les característiques de la Sagrada Família i la proximitat del túnel fan que la precisió hagi de ser màxima. I aquí cal tenir en compte que el túnel passarà a només 75 centímetres de la vertical dels pilars

El principal temor dels arquitectes del temple és com es comportaran aquests pilars davant del mateix temple, quan hagin de suportar el pes de la façana del carrer Mallorca. Si a la plaça de la Sagrada Família, on no hi ha cap edifici, hi ha hagut desviaments de 20 centímetres, la incògnita és a quan pot arribar aquest error en el terreny més pròxim al temple, on la pressió sobre el subsòl és més alta. “Està tot posat amb calçador”, exclamava un dels tècnics de la Sagrada Família en conèixer la informació de l’AVUI, ja que les distàncies entre els fonaments del temple, la pantalla de pilons i el túnel “són mínimes”.

Serà l’informe d’Intemac el que avaluï si el desviament a l’entorn del temple pot ser perjudicial per a la Sagrada Família i també per al mateix túnel. Per fer aquest informe, l’empresa utilitza un programa informàtic que elabora una hipòtesi del comportament del subsòl a partir de les dades de la prova pilot i de les característiques del terreny i de la Sagrada Família.

La pantalla de pilons està pensada per disminuir les vibracions que provoqui la tuneladora i per evitar que la terra que hi ha sota el temple s’escoli cap al túnel quan passi la tuneladora. El model informàtic també ha de tenir en compte les vibracions que generarà el pas dels trens un cop estigui acabat el túnel i com poden afectar el terreny.

La Sagrada Família rebrà avui els cinc magistrats de l’Audiència Nacional que podrien prendre la decisió de paralitzar les obres si consideren que el pas del túnel pot afectar l’estructura del temple. La decisió s’hauria de prendre en setmanes, ja que Foment comença a donar pressa perquè no es posin en perill els terminis d’acabament de l’obra.

avui.cat
23-09-2009

Leave a Reply