“Ens sentim intimidats a l’anar al parc amb els nostres fills”

Els barcelonins denuncien els problemes de convivència generats pels nous indigents

EL PERIÓDICO (BARCELONA)
ELS TESTIMONIS DELS LECTORS

Amb motiu de la publicació de la notícia titulada Nous indigents i nòmades s’enquisten en carrers de Barcelona, els lectors han fet arribar a EL PERIÓDICO els seus propis testimonis sobre els problemes de convivència que es generen en diferents espais públics de la ciutat.

 La plaça d'Urquinaona, dilluns passat.                                                      Jardins del Doctor Fleming.
La plaça d’Urquinaona, dilluns passat. JOAN PUIG                 Jardins del Doctor Fleming. GUILLERMO MOLINER | Jardins del Doctor Fleming

Mª MAR RODRÍGUEZ es queixa de la porqueria que generen i acumulen un grup de “captaires, indigents” que s’han instal·lat en blocs vells del seu voltant -el carrer Independència amb Aragó, al Clot- que furguen a les escombraries i després ho deixen tot fora i que “tenen les cases i portals que fan fàstic”, cosa que provoca plagues d’escarabats que arriben fins a la finca d’obra nova de la família de Mª Mar. Ella està preocupada per la situació i per la inseguretat i fins i tot els robatoris que han proliferat des de fa un temps en aquesta zona de la ciutat.

De fet, està tan angoixada amb la situació que ha decidit vendre la seva vivenda i anar-se’n a viure a un poble de la província de Barcelona. “Tenim fills petits que no volem que es criïn en aquest ambient; aquest barri no és el que era ni fa 20 ni 10 ni 5 anys, fins i tot. És una pena”.

CARME FERRÉ, una veïna del Raval des de l’octubre del 1987, posa en rellleu que no només els nòmades són els responsables de desallotjar els veïns. En la seva opinió “els skaters ho fan molt més”. “Des que hi ha skaters els nens no juguen” a les places, afirma. Malgrat tot, la Carme apunta que els nòmades “són un col·lectiu variat, i no podem ficar al mateix sac malalts, addictes o bohemis”. 

ALBERT ARCH és un altre barceloní preocupat, en aquest cas, per la situació que es viu a l’Estació del Nord i el seu entorn. Albert explica que al carrer Ribes amb Nàpols, just al davant de l’entrada de l’estació del Nord, “hi ha un munt de romanesos sense sostre, que viuen a base de litres de cartrons de vi”. A més, el lector relata que les romaneses roben als turistes que acaben d’arribar a Barcelona procedents de l’aeroport de Girona. “Són atracats just quan arriben a l’estació, mentre entren despistats al metro Arc de Triomf”.

ALBERT diu que moltes vegades els mateixos veïns avisen els “pobres acabats d’arribar” perquè aquestes dones són “molt òbvies” i fàcils de reconèixer. La pena és que la plaça té pistes de petanca on abans jugaven els avis del centre de dia -de la plaça Fort Pienc-, però ara “les pistes són campaments d’aquests sense sostre ebris”. El lector assegura que la situació ha estat denunciada a l’ajuntament “en múltiples ocasions”.

MONTSE LÓPEZ es queixa que, arran de la presència d’un menjador social, “els indigents han pres la plaça de Ferran Reyes i la seva prolongació a l’altre costat de l’avinguda de la Meridiana, entre els carrers d’Espronceda i Josep Estivill”. “Durant el dia, sols o en petits grups, s’apropien dels bancs, el jardinet de l’església i fins i tot les pistes de petanca”, explica.

Aquesta lectora destaca que “la majoria són inofensius”, però constata que també “hi ha baralles entre ells, insults als veïns i alguna que altra provocació als estudiants de l’institut que es troba a la mateixa plaça”.

Durant la nit, “s’acomoden en portals i en caixers automàtics en què munten les seves habitacions; alguns fins i tot es tanquen per dins per no ser molestats”. “I les nits de més fred, els veïns es troben al matí amb ells”.

Davant l’oposició veïnal, la resposta de l’ajuntament va ser augmentar la presència policial a les hores de menjar, cosa que “a penes soluciona el problema”.

Montse denuncia que més enllà de la degradació del barri, el problema és “la pèrdua parcial” d’una de les poques places que hi ha al barri. “La majoria dels veïns ens sentim intimidats a l’hora d’anar amb els nostres fills al parc, de seure als bancs, fins i tot en alguns moments i en alguns casos, de travessar la plaça”, assenyala.

Bancs ocupats

XAVIER GALINDO PI denuncia que a la plaça de l’Escorxador “cada dia hi ha més bancs ocupats” per indigents que “impossibiliten disfrutar” del lloc als veïns de la zona i als turistes. I constata que a l’agost “hi ha hagut un increment addicional”.

Per la seva banda, JORGE RÍOS exposa la situació a la plaça del Teatre, a les Rambles. Allà es reuneix “un grup molt nombrós de gent de diferent procedència que tenen un únic punt en comú: el menyspreu per totes les normes de convivència social”. “Que intenti un ciutadaà pagador d’impostos estirar-se, dormir, orinar, beure, menjar, tenir un gos, consumir estupefaents o tenir relacions sexuals on les tenen els components d’aquest grup: el seu compte corrent minvarà en poc temps”, protesta.

Un altre lector denuncia que la plaça d’Urquinaona “és un exemple de com un espai públic es pot degradar fins al màxim”. Explica que, de dia, un grup d’una dotzena de sense sostres ocupa bona part dels bancs, que, segons indica el lector, recentment han estat canviats per uns d’ús individual per evitar que s’hi estiressin per dormir.

“Les nits converteixen la plaça en territori de llauners, gent fent botellón i fumant porros, especialment entre dijous i diumenge, quan una discoteca pròxima situada a la ronda de Sant Pere obra un efecte crida a aquest tipus d’usuaris”, assenyala.

Agressió

LUIS ANTONIO MEDINA SÁNCHEZ va més enllà i denuncia una agressió als voltants de l’estació de Sants: “Un dia ens van agredir a tres persones només pel fet de voler treure el nostre cotxe del pàrquing. Ells eren vuit i la policia en va poder detenir quatre”, relata.

Segons explica, els fets van arribar fins als tribunals i un dels agressors va resultar multat amb 800 euros. Luis Antonio Medina considera insuficient aquesta quantitat quan va haver de “estar de baixa més de 15 dies”. I censura que el condemnat digués al jutge que “no pagaria perquè vivia al carrer”.

Entre els comentaris a la notícia, un altre lector explica que, a conseqüència de les obres a la Sagrada Família, “els turistes russos s’han desplaçat a altres parcs com el de les Piràmides, ben proveïts d’ampolles d’alta graduació” i la policia no “els diu res”.

Plataforma Navas Fem Barri

Leave a Reply