Gràcia aposta ara per no treure les pilones que limiten el trànsit

Després de més de tres anys de debat sobre què fer-ne, el districte mantindrà els ginys retràctils que tants maldecaps tècnics han donat Només la del carrer Encarnació s’ha avariat 37 cops des de principi d’any

Francesc Espiga
De totes les alternatives possibles, la millor és deixar-ho tot com està. Aquesta és la conclusió a què ha arribat el districte de Gràcia després de tres anys de profunda discussió interna sobre el funcionament del pla de mobilitat que restringeix la circulació a l’entramat de carrers de la Vila que conformen l’illa C-2. Un debat forçat pels reiterats problemes tècnics que han ocasionat les tres pilones retràctils que, des del 2006, ajuden a regular el trànsit a la zona. Aquests problemes han provocat que hagin estat llargues temporades fora d’ús. Els números són categòrics. La del carrer Encarnació ha patit 37 avaries només aquest any. I, en alguns casos, a més, han calgut fins a 14 dies per reparar-les. Una sagnia.

A començaments d’aquest mandat el districte de Gràcia va començar a revisar el sistema, conscient que aquest volum de contingències era excessiu. I és que, si bé el pla de mobilitat ha aconseguit reduir notablement la circulació a la Vila (-14%), el trànsit pels carrers on estan instal·lats els ginys augmenta fins a un 58% quan s’espatllen. Per això, s’han encarregat en els últims mesos estudis de mobilitat i s’ha analitzat la viabilitat d’altres opcions conjuntament amb els veïns. La preferida pels responsables polítics de la zona, era substituir les pilones per càmeres que gestionen el pas de vehicles a través de les seva matrícula. Si bé en aquest cas no hi ha cap impediment físic que impedeix el pas, quan qui creua el carrer no és un veí o un servei autoritzat (com ara emergències o mercaderies) automàticament és multat. El sistema ja fa temps que funciona a les Rambles i a altres municipis com Figueres o Palma. El conseller de Mobilitat de Gràcia, Roger Amigó (ICV-EUiA), ha explicat que aquesta alternativa ha quedat descartada per l’oposició que van expressar els veïns que veien que darrera aquesta mesura hi havia un afany recaptatori. En aquesta tessitura, i esgotades altres possibles vies, només quedava la de mantenir les pilones. I per això s’ha optat.

Amigó explica que des de l’Ajuntament ja s’han detectat els problemes tècnics més comuns que pateix el sistema i que afecten, bàsicament, a les connexions telefòniques, al programari i, sobretot, al manteniment. Sobre aquest últim aspecte, el districte ha revelat que la reparació d’algunes avaries s’ha allargat excessivament en el temps per les dificultats de trobar recanvis. Per contra l’únic àmbit en què s’ha detectat una millora, és que s’han reduït de manera progressiva els danys que ocasionen involuntàriament els ginys als vehicles i que, en els primers anys d’implantació, van arribar a nivells alarmants. Les previsions del districte són que a començaments del 2011 ja s’hauran corregit aquestes deficiències.

LA XIFRA
3 pilones hi ha actualment instal·lades a l’illa C-2, concretament als carrers Encarnació, Perla i Torrent d’en Vidalet

Els veïns denuncien que no s’escolten les seves idees

La decisió de no treure les pilones va ser anunciada als veïns en una reunió de la Comissió de Mobilitat del Districte celebrada dimarts al vespre. En el seu transcurs alguns dels presents, membres de la plataforma Gràcia sense Barreres, no es van poder estar d’expressar les seves crítiques a la mesura ja que, al seu parer, els ginys han demostrat ser un llast. Però la denúncia més repetida va venir perquè el districte tampoc no ha atès algunes de les propostes que van formular els veïns, com ara traslladar la pilona d’Encarnació a Montseny, obrir al transit el carrer Robí o reordenar la circulació a la plaça de la Virreina. De fet, una altra decisió que ha pres el consistori és no canviar el sentit de cap de les vies que formen part de la C-2. Els responsables municipals van explicar que els plantejaments veïnals no han pogut ser assumits únicament per criteris tècnics, ja que, segons el seu raonament, podrien provocar un increment del trànsit a la zona. Un argument, però, que no va convèncer els veïns. “No entenc perquè ens convoquen si ja s’ho tenen tot amanit” va replicar un d’ells.

Publicat a: El Punt Barcelona
28-10-2010

Leave a Reply