La crisi fa disparar la inquietud dels barcelonins per la falta de feina

La crisi fa disparar la inquietud dels barcelonins per la falta de feina

Les contínues llampegades que provoca la crisi econòmica, i molt especialment l’evolució alcista que estan experimentant les xifres de desocupació, s’han convertit en un element de preocupació latent per als barcelonins.

L’enquesta de serveis municipals –que a diferència del baròmetre té caràcter anual i un univers d’enquestats (6.000) més ampli– revela que l’atur ja gairebé s’ha convertit en un dels problemes més greus per als ciutadans –un 19% així ho assevera–, i que només es veu superat per la inseguretat –19,7%–. Una diferència que a la pràctica és mínima, gairebé d’empat tècnic, i que contrasta amb la de fa tot just un any, quan era de 6,7 punts.

En consonància amb aquesta tendència, també han crescut exponencialment en un any el nombre d’enquestats que insten l’Ajuntament de Barcelona a centrar-se en les polítiques de creació d’ocupació –del 6,3% s’ha passat al 10,2%–. Ara bé, la tasca que s’encomana al govern de manera més majoritària –15%– és que faci front a la inseguretat ciutadana.

Aquest context boirós també ha embolcallat el 2011 d’una atmosfera de pessimisme, que també es traspua en la prospecció. No en va, un 44,2% de barcelonins consideren que Barcelona ha empitjorat en aquest període, una xifra substancialment més alta que la que es va donar el 2010 –36,8%–. En inversa proporció baixen els que creuen que l’evolució ha millorat –d’un 38,1% passen a un 27,1%–. Per reblar el clau, les perspectives de futur són igual d’ombrívoles, ja que també cau el percentatge d’enquestats que consideren que la capital catalana remuntarà el vol –d’un 57,6% el 2010 baixen fins a un 46,9%– i, de manera paral·lela, repunta el dels que afirmen que empitjorarà –32,8% sobre 24,5%–.

Paradoxalment, però, els ciutadans tenen una visió molt més positiva de l’estat del seu barri, ja que un 49,3% afirmen que ha prosperat i un 51,4 es mostren convençuts que ho continuarà fent en el futur. Les biblioteques, els mercats o el Bicing són alguns dels serveis municipals més puntuats.

 

 Publicat a
El Punt Avui. Edició Nacional
13-01-2012

Leave a Reply