Trias renuncia a una promesa de campanya davant l’allau d’informes en contraTMB i la Guàrdia Urbana també desaconsellaven la mesura
Ivan Vila
L’Ajuntament de Barcelona tanca la porta definitivament a permetre la circulació de motos pels carrils bus. El govern de Xavier Trias renunciava així a una iniciativa que formava part del seu programa electoral i que abans CiU havia defensat amb fermesa des de l’oposició. La decisió es va formalitzar en el marc d’una reunió –celebrada ahir al vespre– de la comissió de treball creada el setembre per estudiar aquest tema, i en base a una quinzena d’estudis que el govern va repartir entre els periodistes un cop acabada la reunió. Circular pel carril bus seguirà estant prohibit per les motos Foto: GABRIEL MASSANA.
L’encarregat de fer pública la marxa enrere, després d’una setmana de marejar la perdiu en vista de la insistència del PP a demanar l’aplicació de la mesura, va ser el regidor de Mobilitat, Eduard Freixedes, que va admetre que els estudis són “molt contundents”, i gairebé tots en el mateix sentit: la mesura té més inconvenients que avantatges. El principal: l’increment de la sinistralitat. I, a Barcelona, va insistir Freixedes, “el problema de la moto no és la velocitat [la més alta entre els diversos modes de transport existents], sinó la seva sinistralitat”.
El paquet d’estudis esgrimits ara per l’equip de govern inclou els aportats pel RACC, el Sindicat del Taxi de Catalunya i l’Associació per la Promoció del Transport Públic per oposar-se a la mesura, i també informes de la Guàrdia Urbana i de Transports Metropolitans de Barcelona, que incideixen tant en els problemes de seguretat que generaria com en la reducció que comportaria en la mitjana de velocitat comercial dels busos. També s’inclou una exhaustiva avaluació encarregada pel govern de Londres que diu que amb l’apertura dels carrils bus a les motos, la sinistralitat d’aquestes a la capital britànica va créixer un 33%. Segons l’informe, obra de la consultora de mobilitat Transport Research Laboratory (TRL) –referència europea en la matèria, segons Freixedes– els accidents que més van pujar, a més, van ser els que van causar lesions greus: un 50%, es van incrementar.
L’excepció entre els estudis presentats a la comissió és un d’Anesdor, l’associació estatal de fabricants de motos, que conclou que a Madrid, on en els últims anys el nombre d’accidents de motos ha baixat, tot i que el parc de motocicletes ha crescut i que s’hi ha aplicat la controvertida mesura. Freixedes, però, li va treure ferro, i també al fet que a Londres es mantingués la mesura tot i els resultats de l’estudi de TRL. Fins i tot va tancar la porta a una prova pilot, opció que se li va plantejar en la comissió de treball: “No farem servir de conillets d’índies els ciutadans per veure quant se’ns incrementa a nosaltres l’accidentalitat. No ens podem permetre ni un sol accident més.”
LA XIFRA
LA FRASE
El PP hi insistirà en el d’avui
El PP, per qui l’apertura dels carrils bus a les motos és una vella aspiració, hi insistirà en el ple d’avui, en què preguntarà a Trias no si s’aplicarà la mesura sinó “quan”, donant per fet que és una qüestió de temps. En ser preguntat per aquesta circumstància en roda de premsa ahir al matí, el líder del PP a Barcelona, Alberto Fernández Díaz, va negar-ho, argüint que “el govern pot contestar que mai”. Un pronòstic encertat.“L’alcalde respondrà al PP amb la mateixa contundència que jo uso ara”, va dir Freixedes. Així, se suposa, acabarà un serial marcat, a més de pel progressiu canvi de terç dels de Trias, ara defensant el que rebatia el mandat anterior al bipartit de Jordi Hereu, pel flirteig que mantenen CiU i el PP, tacat ara per aquesta discrepància.
Edició Nacional 30-11-2011
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.