Pintura tòxica als parcs infantils de Barcelona

L’empresa Urbe usa esmalts prohibits en la contracta de manteniment de jocs per a la canalla, segons ha constatat El Punt AvuiÉs un dels incompliments que alguns empleats han denunciat a l’Ajuntament, que els està estudiant

IVAN VILA

L’empresa Urbe-SBD, una de les dues adjudicatàries del manteniment dels jocs infantils de Barcelona, no només fa servir pintures a l’aigua i sense plom per pintar-los, sinó també d’altres de tòxiques, segons ha constatat El Punt Avui sobre el terreny, malgrat que el plec de clàusules de la contracta obliga a usar “pintures i vernissos originals en cada tipus d’àrea, respectuosos amb el medi ambient i no tòxics”.

Aquest és un dels incompliments que el 14 de febrer treballadors de l’empresa van comunicar a l’Ajuntament en una reunió amb el regidor de Medi Ambient, Joan Puigdollers. Un dels que van participar en la trobada, el delegat sindical Miquel Lloret, denuncia que les irregularitats són contínues i no es limiten a l’ús de pintures no aptes, que atribueix al fet que “són més barates”.

El propietari d’Urbe, Manuel López, va negar ahir que es facin servir aquests productes, es va mostrar sorprès per la constatació feta per aquest diari i va insinuar que podria haver estat víctima d’una trampa parada per alguns empleats.

Pintura usada en jocs infantils com el de la foto. Al pot verd es veu la indicació que és tòxica. En l’altre, les especificacions han estat esborrades Foto: JOSEP LOSADA.

Lloret, l’únic dels tres delegats de la plantilla d’Urbe que forma part del grup d’onze empleats destinats al manteniment dels jocs de Barcelona, denuncia també que quan, cada dos anys, es canvia la sorra de les àrees de jocs, no es renova tota, sinó només en part, també per estalviar. L’empresa té un antecedent en aquest sentit: l’any 2009, abans que se li adjudiqués per segon cop el servei (que du a terme des del 2006), ja va ser sancionada per incompliments amb relació al canvi de sorres, segons l’Ajuntament.

López minimitza el fet, i diu que no hi va arribar a haver sanció: “Havíem de fer una feina, però se’ns va complicar el matí i no ens va donar temps.” Altres fonts, de dins i de fora de l’empresa, subscriuen la denúncia de Lloret que la renovació dels sorrals es continua fent malament. López ho nega.

Urbe té assignat el manteniment dels jocs infantils, els espais lúdics per a gent grant, les àrees gimnàstiques, el mobiliari urbà i la senyalització dels parcs i jardins de sis dels deu districtes de Barcelona (Eixample, Sants-Montjuïc, les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia i Horta-Guinardó). Lloret esgrimeix la impossibilitat de complir el compromís de revisar cinc cops per setmana les 330 àrees assignades. “Fent manteniment de rutina, hi ha cinc vehicles, un per ruta. És impossible que cadascú faci més de 30 zones al dia, fins i tot si tot està bé i no has de dedicar gaire temps a cap reparació.” En part perquè Urbe, que fa tasques similars en altres municipis, té la seu a Sabadell i, tot i que la jornada dels operaris destinats a Barcelona arrenca a les set, asseguren: “Agafes la C-58 en hora punta i hi ha dies que no veus el primer parc fins a les nou tocades”, argumenta. Quan, el setembre del 2010, es va subhastar l’actual contracta, el plec de clàusules exigia revisar els jocs tres cops per setmana, però Urbe va obtenir vint punts addicionals per oferir-se a fer-ho cinc cops. El propietari insisteix que l’empresa compleix estrictament amb el nombre de revisions a què es va comprometre.

Urbe, que va guanyar el concurs per tres punts de diferència, en va obtenir set més per disposar de més del 50% de vehicles elèctrics. Però Lloret, com altres treballadors consultats, assegura que cap dels vuit vehicles destinats al servei és elèctric. López diu que ara en disposa de quatre, però admet que no es van adquirir fins a finals del 2011 “perquè abans al mercat no n’hi havia cap amb prou capacitat i autonomia”, i l’Ajuntament els va “donar una pròrroga”. Els empleats consultats asseguren que encara no s’ha usat cap dels nous vehicles en el servei a Barcelona. López diu que “és clar que es fan servir”.

L’Ajuntament assegura, mitjançant una portaveu, que des que va arrencar l’actual contracta, i fins a la reunió del febrer, no li constava cap irregularitat, i sí un nivell de compliment del 99%, i que les denúncies fetes ara s’estan “estudiant amb deteniment” i s’investigaran “per arribar al fons de la qüestió i engegar les accions que corresponguin si escau”. López diu que el consistori no li ha demanat cap explicació ni cap documentació amb relació a aquestes acusacions.

 Un conflicte laboral de rerefons

Urbe –amb “vint anys d’experiència i totes les certificacions de qualitat”, vindica el propietari– té 59 empleats i passa, com tantes empreses, per un mal moment que l’ha portat a presentar un ERO temporal perquè cada treballador passi sis mesos a l’atur l’any vinent. El conflicte que ha desencadenat la denúncia d’irregularitats es dóna perquè hi ha empleats assignats al manteniment dels jocs de Barcelona que ja feien aquest treball abans que fos adjudicat a Urbe, que els va subrogar. Ara, entenen que no haurien d’entrar en l’ERO perquè les tasques que ells tenen assignades estan garantides per contracte fins al 2014, i l’Ajuntament de Barcelona, a diferència d’altres, paga puntualment. L’empresa, però, entén que tota la plantilla forma un mateix paquet. Treball sembla que li dóna la raó: segons López, acaba d’aprovar l’ERO. 

Publicat a El Punt Avui. Edició Nacional
09-03-2012

Leave a Reply