Inversors xinesos del món del turisme planegen un gran complex a Catalunya

Inversors xinesos del món del turisme planegen un gran complex a Catalunya

Si els diners no els posa un empresari del joc, nord-americà i d’ascendència jueva, els posarà un grup d’inversors xinesos, del sector del turisme i “molt aficionats al Barça”. El conseller d’Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, va anunciar ahir que en vista de l’eventualitat que el macroprojecte d’Eurovegas no aterri a Catalunya, el govern ja treballa amb alternatives per fer realitat altres grans inversions en el mateix sector de l’oci turístic. Es tracta de repetir, a una escala diferent, el que ja va passar a la dècada dels noranta amb el projecte del parc d’atraccions de Salou, on un cop es va donar per perduda l’opció de Disney, que va triar anar a París, es va captar l’interès d’Anheuser Busch, embrió de l’actual Port Aventura.

El conseller va donar pocs detalls del projecte dels empresaris orientals, però va assegurar que ja havia vist fotografies d’una maqueta que els mateixos impulsors li han presentat. En declaracions a TV3, Mena va explicar que es tracta d’un complex turístic “amb un toc xinès” i, quant als seus impulsors, només va deixar anar una pinzellada: “Coneixen bé Catalunya i són molt aficionats al Barça.”

Els promotors d’aquest projecte tenen damunt la taula entre deu i dotze localitzacions, una de les quals correspon a Catalunya. “En aquest cas sí que tenim més avantatges que en el d’Eurovegas”, va assegurar el responsable d’Empresa i Ocupació. Mena va deixar clar que en la cursa per aconseguir acollir la inversió de Sheldon Adelson, promotor d’Eurovegas, Catalunya “té molt desavantatge” respecte a l’opció de Madrid. Ho va atribuir al fet que al seu dia ja es va presentar el projecte al tripartit i va rebre un no per resposta.

El projecte turístic de capital xinès es troba “en un estat molt embrionari”, van precisar fonts de la conselleria d’Empresa i Ocupació. Les mateixes fonts van explicar que tot plegat “va per llarg”. En canvi, en les seves declaracions públiques, el conseller va precisar que en podrà donar més detalls d’aquí a un mes.

70.000 turistes l’any

El sector turístic xinès és un dels objectes de desig dels responsables de la promoció turística de Catalunya. Si un complex de les característiques del que ahir va detallar Mena prosperés, això suposaria donar un impuls important a aquest sector emergent i amb unes capacitats il·limitades per créixer.

L’any 2011 es calcula que van venir a fer turisme a Catalunya 70.000 xinesos. L’interès del sector per aquest mercat es va posar de manifest recentment amb un viatge d’una delegació catalana a la Xina, encapçalada pel responsable de l’Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa.

LA FRASE

Catalunya té molt desavantatge en el projecte d’Eurovegas perquè el tripartit va dir que no
Francesc Xavier Mena
conseller d’empresa i ocupació

LA XIFRA

40 per cent ha crescut en els últims anys el turisme xinès que arriba a Catalunya, atret per la marca Barcelona.
Publicat a El Punt Avui. Edició Nacional
06-03-2012

Leave a Reply