Arenys de Munt deu encara el monument per la independència

Els artistes reclamen cobrar per la feina feta el 2010, però l’Ajuntament manté que no té cap obligació de pagar perquè va ser una donació gratuïta de l’Aplec.

 Elena Ferran  

Treballs per instal·lar les quatre columnes de ferro i la pedra el setembre del 2010 al parc de Can Jalpí. Foto: QUIM PUIG.

Arenys de Munt

Els autors del monument per la independència d’Arenys de Munt reclamen cobrar per la feina que van fer al municipi bressol de les consultes sobiranistes. Pep Solé, l’escultor encarregat d’aixecar les quatre bigues de ferro que simbolitzen les quatre barres, assegura que té un document signat per l’exalcalde Carles Mora en què es detalla que s’anirien pagant els treballs a partir de les aportacions populars i així el monument estaria pagat a finals del 2011. “Vaig confiar que es farien les activitats programades per aconseguir els diners i no ha estat així. Em vaig refiar, però no van complir”, explica decebut l’artista, que manté des de fa temps negociacions sense èxit amb l’Ajuntament.

“No podríem pagar des de l’Ajuntament encara que volguéssim, perquè seria prevaricació pagar per una cosa que ja és nostra”, explica el regidor d’Economia, Josep Sànchez (ERC), que hi afegeix que per buscar una solució s’estan estudiant d’altres alternatives fora del pressupost municipal. “Podem ajudar a difondre campanyes de micromecenatge o de suport popular, però res més, i tothom ho sap”, hi afegeix. Pep Solé, que va tornar a assistir al ple municipal per reclamar els 45.000 euros pendents, confia que després d’aquest “malson” s’arribi a un acord i no calgui emprendre la via judicial contra els qui van signar l’acord. “Seria molt trist, perquè jo vaig ser el primer a implicar-me i orgullós de formar part de l’Aplec”, hi afegeix. Des de la presidència de l’Aplec Independentista, Jaume Borrell prefereix no pronunciar-se fins que no es reuneixin per tractar d’aquest tema. Des de l’entitat es gestionaven els diners de les aportacions, com els 13.000 euros que van cobrar els artistes.

Un cop fet i inaugurat el monument per commemorar el primer aniversari de la consulta, el setembre del 2010, el ple va aprovar la cessió gratuïta de l’obra per part del mateix president de l’aplec i es dóna d’alta a l’inventari municipal per un import de 33.273 euros. L’acord no preveu, però, que l’Ajuntament hagi d’assumir possibles càrregues del cost del monument en cas que la comissió de l’Aplec Independentista no les pugui afrontar amb les aportacions populars.

 LA XIFRA
45.000 euros reclama l’artista Pep Solé pel cost del monument, que pujava a un total de 56.000

Drets d’imatge del símbol

L’Ajuntament no té possibilitat de pagar el cost del monument perquè és una cessió gratuïta. Això no té res a veure, segons explica el regidor Josep Sànchez (ERC), amb les negociacions pels drets d’imatge del monument que porten a terme amb els seus dos artistes, Pep Solé i l’escultor Jaume Rodri, qui va idear el projecte. La voluntat és poder arribar a una entesa amb qui pugui acreditar la propietat dels drets d’imatge i resoldre així l’explotació mercantil per part d’iniciatives privades que ja reprodueixen en diferents formats el monument sense tenir els drets. Per Sànchez, des de l’oposició en l’últim ple la CUP volia donar “lliçons confonent una cosa amb l’altra, quan no tenen res a veure”. Per Josep Manel Ximenis, és clar que els 15.000 euros que el govern té pressupostats pels drets d’imatge es destinarien als mateixos artistes i compensarien de manera “enganyosa” el monument.

Publicat per el Punt Avui, 
Dimarts, 10 de febrer del 2015

Leave a Reply