L’Hospitalet fulmina la ràdio i la televisió municipals

L’Ajuntament anuncia per sorpresa el tancament dels mitjans públics de la ciutat per estalviar sis milions 

DAVID GUERRERO

La segona ciutat de Catalunya no tindrà ràdio ni televisió locals a partir de l’1 de gener del 2012. És la decisió que ha pres l’Ajuntament de l’Hospitalet per fer front a l’actual situació econòmica. La mesura, però, no té el consens de l’equip de govern. ICV es mostra contrària al tancament. El regidor d’ICV, Lluís Esteve, va indicar que “intentarem canviar la decisió fins a l’últim moment”. De fet, si tots els partits de l’oposició voten en contra i ICV també ho fa, la decisió anunciada avui no tiraria endavant en el ple municipal ja que el PSC es troba en minoria des de les últimes eleccions municipals. El Col·legi i el Sindicat de Periodistes es van sumar ahir a les veus contràries a la decisió.

ICV assegura que abandonarà el govern municipal si s’aprova la mesura El tancament dels dos mitjans suposarà l’acomiadament d’una seixantena de treballadors. “Governar és prendre decisions difícils com aquesta”, va apuntar l’alcaldessa, Núria Marín (PSC), davant els mitjans de comunicació, entre els quals també hi havia periodistes de Ràdio i Televisió de l’Hospitalet. “Ara és el moment de reajustar partides, prioritzar els serveis que entenem que són bàsics per a la ciutadania i reconvertir aquells que no són prioritaris”. Aquests últims són, per a l’Ajuntament, la ràdio i la televisió locals.

Els mitjans que tancaran el 31 de desembre tenen un cost total de 2,8 milions d’euros, cosa que significa un 1,5% del pressupost global del consistori. Per a l’alcaldessa de l’Hospitalet, “el model actual és insostenible econòmicament” i defensa que tanca la ràdio i la televisió per “evitar tancar escoles bressol o casals de jubilats”.

A Ràdio L’Hospitalet treballen 24 persones, que depenen directament de La Farga, una empresa municipal que gestiona diversos serveis públics, alguns d’ells molt deficitaris. Pel que fa a la Televisió de l’Hospitalet, hi ha 37 treballadors contractats per la productora Lavinia, a qui La Farga va adjudicar la concessió de la televisió en un contracte que expira el 31 de desembre d’aquest any. Ràdio L’Hospitalet va néixer fa 29 anys i des del 2000 comparteix espai amb la televisió en un edifici municipal construït especialment per a ells. Els dos mitjans són ben valorats per la població de l’Hospitalet i produeixen gran quantitat de contingut propi, que es visualitza especialment a les dues edicions de l’informatiu.

Els treballadors dels mitjans afectats se’n van assabentar a mig matí d’ahir a través d’un teletip d’Europa Press. A ells encara ningú els havia comunicat res oficialment i no va ser fins hores més tard quan els delegats sindicals dels treballadors van ser informats. Durant les últimes setmanes existia el rumor i “es preveia una retallada important, però no el seu tancament”, asseguren els afectats. Durant aquest temps, el comitè d’empresa ha presentat diverses alternatives, però asseguren que l’Ajuntament s’ha tancat en banda a negociar.

El tancament afectarà una seixantena de treballadors

L’Ajuntament, governat per PSC i ICV, assegura que “estudiarà el model de futur i replantejarà la globalitat dels mitjans de comunicació locals públics”. Un cop tanquin la televisió i la ràdio, quedaran el butlletí municipal en paper i el canal digital, que fins ara es proveïa de les informacions fetes per la ràdio i la televisió. “A més, informaré a través del meu Facebook i Twitter”, va anunciar ahir l’alcaldessa. Precisament a les xarxes socials es va gestar una gran reacció contrària al tancament de Ràdio i Televisió de l’Hospitalet per part de periodistes de tot Catalunya i d’Espanya. Amb les etiquetes #salvemradiolh, #salvemtvlh i #lhnotanca els professionals de la comunicació van mostrar el seu suport a la seixantena d’acomiadats. Els treballadors ja feia un mes que es mobilitzaven i han recollit més de 3.000 signatures. A més, han rebut el suport de 70 entitats de la ciutat.

Ahir a la tarda, l’equip de govern va presentar el pla econòmic de mandat, en el qual s’emmarca el tancament dels dos mitjans locals. En total, l’Ajuntament de l’Hospitalet busca estalviar-se sis milions d’euros, dels quals 2,8 provindran del tancament de la ràdio i la televisió. L’alcaldessa justifica aquestes decisions per la disminució de les transferències procedents de l’Estat i la Generalitat. “La disminució d’ingressos es contraposa amb un increment de la demanda de serveis socials a què hem de fer front”, va explicar Núria Marín. L’alcaldessa, reconeixent que “no és una decisió fàcil”, va alertar que “molts municipis anunciaran mesures dràstiques com aquesta”.

La portaveu de CiU, Meritxell Borràs, va assegurar que “enteníem que es dugués a terme un pla d’estalvi i, fins i tot, acceptàvem que comportés una reducció dels llocs de treball, però en cap cas entenem ni aprovem aquest tancament”, mentre que els populars consideren que “s’ha d’estalviar d’una altra manera”.

A les portes de l’equipament municipal on l’equip de govern va explicar aquestes mesures es va concentrar la seixantena de treballadors acomiadats. En sortir, l’alcaldessa va ser escridassada i va recórrer els 500 metres que la separaven de l’Ajuntament seguida pels treballadors amb pancartes. El president del comitè d’empresa de La Farga, Francisco Duran, va lamentar que “una ciutat de la importància de l’Hospitalet, capdavantera a impulsar una comunicació pública de proximitat, passi a la història com una de les ciutats capdavanteres en la supressió d’aquest servei”.

Altres municipis

Tal com va apuntar l’alcaldessa, l’Hospitalet no és l’únic municipi que retalla en mitjans locals. A Blanes ja han anunciat que set dels nou treballadors dels mitjans locals seran acomiadats i es tancarà el servei d’informatius. A Gavà els treballadors de la televisió local asseguren que no saben quina és la seva situació però que la concessió del canal s’acabaria el 31 de desembre. L’Ajuntament de Manlleu dissoldrà l’empresa pública de comunicació.

Publico.es
29-11-2011

Leave a Reply