Més ‘papers de Salamanca’ retornats

La Generalitat lliura als seus propietaris més de 6.000 documents.

La Generalitat va tornar ahir als seus propietaris una altra remesa dels coneguts com a papers de Salamanca; es tracta de documents que van arribar a Catalunya el 4 de desembre provinents del Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca i que, un cop classificats, el govern de la Generalitat ha lliurat als seus titulars.            

 Mascarell entre el director de l’Arxiu Nacional Josep M. Sans i Cruanyes Foto: ACN.

 
Els documents són sobretot textos, llibres, cartells, mapes i banderes que pertanyen a particulars i associacions, entre els quals destaca part del fons d’Antoni Rovira i Virgili, que complementa la documentació lliurada ja el 2012.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va reclamar celeritat al Ministeri de Cultura perquè retorni els documents que encara estan “segrestats” perquè seria un “acte de justícia”. Mascarell va recordar que encara hi ha pendents d’arribar documents de la mateixa Generalitat i també de diversos ajuntaments; també documentació de la qual encara no s’han trobat els hereus legítims i, a més, els recents documents descoberts a Àvila confiscats a la Generalitat a l’exili.

Segons el conseller, cada any que passa sense el retorn d’aquests papers es redueix la possibilitat que els seus propietaris els puguin rebre en vida: “Són continguts arrabassats fa 75 anys i és un acte de dignitat recuperar part de la memòria segrestada durant tants anys”.

Per la seva banda, el portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, va afirmar que aquest procés “és un robatori, i el lladre va ser l’Estat”. Segons Cruanyes, aquest és el moment que el govern de l’Estat espanyol “compleixi” i repari la injustícia comesa fa dècades i que “posar com un inconvenient les lleis és una burla”.

 Publicat per El Punt Avui
Darrera actualització ( Divendres, 20 de febrer del 2015 02:00 )

Leave a Reply