Catalunya lidera la reactivació L’economia catalana creixerà el 2015 entorn d’un 2%, per sobre de l’espanyola i de la mitjana de la zona euro Bona marxa de l’exportació i el consum
10/12/14 02:00 – Barcelona – M. Sardà
Facebook Twitter Google + LinkedIn
Foment del Treball estima que l’economia catalana creixerà entorn d’un 2% el 2015 i ho farà unes dècimes per sobre de l’espanyola i de la mitjana de la zona euro, sempre que “no canviïn gaire les coses a Europa”, va precisar ahir Salvador Guillermo, director d’economia de la patronal catalana, que ahir va presentar l’informe de conjuntura econòmica al costat de Valentí Pich, president de la comissió d’economia i fiscalitat de l’organització. D’aquesta manera, les previsions de Foment convergeixen amb les del govern de la Generalitat, que estima que l’economia del país avançarà un 2,2% l’any vinent, i amb les de l’executiu espanyol, que va situar el creixement de l’Estat per l’any vinent en un 2%.
Guillermo va assegurar que “la recuperació ha vingut per quedar-se” i, tot i que encara és molt incipient, agafarà impuls l’any que ve, tant a Catalunya com a l’Estat. En aquest sentit, va afirmar que, tot i que la Comissió Europea (CE) calcula que el PIB de l’Estat creixerà un 1,7% l’any vinent, ells creuen que “la xifra real s’acostarà més al 2%”, com també considera que és “bastant creïble” el càlcul que ha fet el govern per a Catalunya. Per l’organització que presideix Joaquim Gay de Montellà, diversos factors conflueixen en aquesta visió optimista de la recuperació catalana i espanyola, com ara la bona marxa de les exportacions, la recuperació del consum intern, les dades positives del turisme i la dinàmica també positiva de l’ocupació.
Pich va reconèixer que la creació d’ocupació és encara molt baixa perquè “les seqüeles d’una crisi tan profunda com la que hem viscut no es poden resoldre en un any, dos o tres”. Pich va incidir en el fet que “el que és positiu és que es crea ocupació amb taxes de creixement molt baixes, però la recuperació no porta automàticament ni a la creació de llocs de treball ni a la qualitat d’ocupació que tots voldríem”. D’altra banda, Guillermo va demanar paciència. “Que ningú no esperi miracles”, va dir, destacant que és bon senyal que es creï ocupació malgrat la lenta recuperació i que hi hagi “un percentatge bastant elevat” de contractació indefinida.
L’informe de conjuntura repassa diversos indicadors que confirmen la recuperació de l’economia catalana, com ara l’increment d’un 1,8% del PIB en el tercer trimestre d’aquest any –el quart consecutiu d’augment d’aquest indicador–, la forta pujada de les importacions i un augment d’un 2,3% de les exportacions, entre el gener i el setembre d’aquest any, que representen el 25,1% del total d’aquestes en l’àmbit estatal.
Turisme i atur
Altres factors positius són: l’11% de creixement del nombre de turistes, que confirma Catalunya com la primera receptora de visitants de l’Estat; la caiguda més moderada en el tercer trimestre d’aquest any en la producció del sector de la construcció, amb indicadors conjunturals que en constaten la millora, i el descens d’un 8,9% de l’atur, mentre que a l’Estat ha estat d’un 6,2%.
Com a factors d’impuls en l’àmbit estatal, Foment destaca la reforma fiscal; els preus estables de l’energia; el creixement, a l’octubre, d’un 14,3% del crèdit, “sobretot a pimes”, indica Guillermo; la superació de la crisi bancària, i la depreciació d’un 9,5% de l’euro. Com a factor extern positiu per al creixement, Foment situa el descens del preu del petroli –uns 70 dòlars el barril de Brent– i la previsió que es mantingui baix el 2015.
LES XIFRES
2,3 per cent van créixer del gener al setembre les exportacions; a l’Estat, un 1,9%. 8,5 per cent
van augmentar les importacions en els nou primers mesos de l’any. A l’Estat es van incrementar un 6%.
L’absurditat de l’1% per a tots
La patronal catalana també reclama un dèficit individualitzat per a les comunitats autònomes. “No té lògica que hi hagi un únic dèficit per a totes les comunitats”, va afirmar Salvador Guillermo, director d’economia de Foment del Treball. Segons ell, el dèficit hauria d’ajustar-se a l’esforç i a les necessitats de cada comunitat, i va donar suport així a la petició del govern català, que des de fa anys demana que es flexibilitzi el sostre de despesa, igual que a la Unió Europea cada país té el seu propi objectiu de dèficit. Catalunya registra a hores d’ara un dèficit de 2.610 milions, que equival a l’1,3% del seu PIB –l’objectiu fixat pel govern espanyol per a totes les comunitats és de l’1% pel 2014–, mentre que en el mateix període del 2013 es va situar en l’1,03%. D’altra banda, Guillermo es va mostrar convençut que l’Estat espanyol podrà complir amb l’objectiu de dèficit fixat per Brussel·les, tot i que ha fet una crida a flexibilitzar-lo: “Si la dieta és excessiva, possiblement no tindrem força per córrer”, va alertar.
Dimecres, 10 de desembre del 2014
Publicat a
El Punt Avui. Comarques Gironines 10-12-2014 Pàgina 16
El Punt Avui. Nacional 10-12-2014 Pàgina 16
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.