Platja blindada

Les noves patrulles policials de la costa de Barcelona han sancionat 1.478 venedors ambulants, massatgistes i similars, un 152% més que el 2011Trias activa l’operació Estiu per combatre furts i soroll i reforçar la neteja

Barcelona – Ivan Vila

L’Ajuntament de Barcelona continua aprofundint en la seva aposta policial, una de les prioritats de l’alcalde Xavier Trias. El nou grup de platges de la Guàrdia Urbana, integrat per 70 agents que es dediquen en exclusiva al patrullatge dels sorrals, ha tramitat des que va començar a actuar, a començaments d’abril, 1.478 denúncies per venda ambulant no autoritzada o per prestació de serveis no autoritzats. És a dir, llauners i massatgistes, bàsicament. Aquesta quantitat suposa un 152% més que les 585 multes imposades en el mateix període de l’any passat.

Fins ara, el control de les platges l’assumien agents assignats als districtes de Ciutat Vella i Sant Martí i dispositius puntuals. El nou grup, que s’ha anat activant de manera progressiva i que des de principi de juny ja està operatiu al 100%, disposa d’una seu específica, a l’avinguda de les Drassanes, i, a més d’anar a peu, amb bici, amb escúters i amb cotxe, patrullarà també amb dos vehicles adaptats per circular per la sorra. 

                                                                                                  Patja de la Barceloneta , Foto: JUANMA RAMOS.

El de les platges, però, no és l’únic reforç policial de la temporada estiuenca. Des d’ara i fins a finals de setembre, es torna a assolir la màxima intensitat de la denominada operació Xarxa, el dispositiu de patrullatge de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra al metro i les línies urbanes de Ferrocarrils de la Generalitat.

El govern municipal, que ahir va presentar el dispositiu de neteja, mobilitat i seguretat per a l’estiu, va incloure en els reforços la incorporació de 157 nous Mossos d’Esquadra i també els 135 agents que al juliol s’integren a la Guàrdia Urbana i que es destinaran a patrulles de proximitat –la majoria dels quals en realitat no suposen cap increment de la plantilla, sinó que reemplacen els 119 agents que es jubilen aquest any–. L’èmfasi es posarà a combatre els furts, les estrebades i l’incivisme, va explicar ahir el tinent d’alcalde Joaquim Forn.

L’operació Estiu també implica reforços de neteja i plans de mobilitat. Hi haurà més busos a la zona costanera, més controls d’alcoholèmia i més neteja viària, que s’incrementa progressivament des del mes de maig sobretot a les platges, el centre urbà i les zones més turístiques, i que en ple estiu implica el desplegament de 75 equips i 144 operaris: 19 dels grups de treball i 37 dels empleats es dediquen específicament al litoral.

El soroll és un altre dels objectius contra els quals apunta l’Ajuntament, que aquest juny torna a activar la campanya de sensibilització i informativa per reduir el soroll provocat per l’oci nocturn. El consistori, que també controlarà l’emissió sonora de motocicletes i ciclomotors, preveu actuar aquest any en uns 700 establiments.

Durant l’estiu, l’Ajuntament té marcat en vermell quatre esdeveniments que comporten un ús intensiu de l’espai públic en diversos punts de la ciutat i que implicaran el desplegament de dispositius específics: la revetlla de Sant Joan, les festes de Gràcia i Sants i la Mercè, la festa gran de Barcelona. 

LA XIFRA
1.478
denúncies
s’han posat a les platges des de l’abril: 1.111 per venda ambulant i 367 per prestació de serveis no autoritzats.
Els serveis, al 100%

Des del 4 de juny passat, ja estan actius tots els serveis de les platges de Barcelona. Fins que acabi la temporada, els serveis de salvament i socorrisme de la Creu Roja i la Guàrdia Urbana i els serveis d’informació ambiental a peu de platja, agrupats en vuit blocs de locals de serveis al llarg de tot el litoral, seran oberts cada dia des de les 10 del matí fins a les 7 de la tarda, i els 85 lavabos públics dels sorrals barcelonins es podran fer servir fins a les 9 del vespre. Hi ha en total 18 guinguetes que obriran de les 10 del matí fins a les 12 de la nit a Ciutat Vella i fins a les 2 de la matinada a Sant Martí.

La informació de l’estat de les platges, que disposaran de catorze punts de connexió Wi-Fi degudament senyalitzats, es pot consultar en tres panells digitals informatius situats a la platja de la Mar Bella, la del Bogatell
i la de la Barceloneta.

També el lloc web www.bcn.cat/platges informarà en línia de l’estat de
la mar, les banderes, les temperatures i la incidència dels rajos UVA en cadascuna de les platges de la ciutat, i es podrà rebre al telèfon mòbil en temps real mitjançant l’aplicació Ibeach.

Publicat a El Punt Avui.
Edició Nacional 15-06-2012

Leave a Reply