Trias no deixarà beure alcohol al carrer ni amb gots de plàstic

El PP acosta CiU al seu terreny aprovant-li una proposta per endurir l’ordenança de civisme amb la prohibició del consum d’alcohol al carrer sigui quin sigui l’envàs / El PSC acusa CiU de trencar el consens en aquest tema

De cop i volta i sense cap prèvia que ho hagués propiciat, el PP va fer ahir un altre cop d’autoritat en la influència en el govern de Barcelona. En la comissió de Presidència, els populars van presentar una proposta per endurir l’ordenança de civisme, “per tal que es prohibeixi el consum de begudes alcohòliques en l’espai públic amb independència del tipus d’envàs que s’utilitzi”.

Un munt de llaunes s’apilonen sobre una paperera, una nit de festa a Gràcia, en una imatge d’arxiu Foto: EL PUNT AVUI.

La proposta es va aprovar amb el vot favorable del govern. Aquest signe del vot convergent l’allunya una mica més del PSC, amb el qual el 2005 –junt amb ERC– havien aprovat l’ordenança de civisme.

El PP va argumentar la proposta dient que l’ordenança ara prohibia beure alcohol al carrer només si es feia amb envàs de vidre o llauna. “No té sentit que el tetrabric o el vas de plàstic quedin exclosos, reclamem que el govern actuï sense complexos”, va dir Javier Mulleras (PP). El primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, es va agafar a aquest detall, rebaixant el to de l’enduriment i defensant la feina feta per l’Ajuntament.

El govern presentarà una proposta per recollir aquest punt aprovat ahir que modificarà l’article 46 de l’ordenança de civisme. Aquest punt ara prohibeix el consum d’alcohol al carrer quan “pugui causar molèsties a les persones que utilitzen l’espai públic i els veïns” i quan “es faci en envasos de vidre o de llauna” i exclou les festes o similars amb autorització.

Forn va recordar que el 2011 es va tancar amb 27.472 denúncies de la Guàrdia Urbana per aquest tema, més de 5.000 més que l’any anterior. Unes xifres que, per Forn, proven que “l’ordenança ha estat útil”. El 2005, el PP es va abstenir en la votació d’aquesta normativa.

La resta de l’oposició, amb un PSC especialment crític, van votar en contra de la proposta dels populars. La socialista Assumpta Escarp, la regidora que havia capitanejat l’ordenança, va acusar CiU de trencar “el consens” i va recalcar que l’esperit de l’ordenança és “protegir l’espai públic” i no tant de “llei seca”.

 “El consum d’alcohol es treballa en el marc del pla de drogues”, va precisar. ICV-EUiA, que sempre s’ha oposat a l’ordenança, va criticar el PP per tenir “una doble moral sobre aquest tema”, recordant-li que no va donar suport al pla de drogues. Jordi Portabella, d’UxB, va etzibar: “Si uns treballadors esmorzen amb una cervesa a peu d’obra, els multaran?”.

D’altra banda, en aquesta comissió es va aprovar amb tots els vots a favor –menys el del PP– una proposta d’UxB per canviar el reglament de la Medalla d’Or de la Ciutat i que es pugui donar a títol pòstum. Això permetrà distingir l’expresident del Parlament, Heribert Barrera.

 Guerra de confetis i ball de màscares al carnaval

A la comissió de Presidència, el govern va donar detalls de com serà el carnaval d’enguany, que, tal com va avançar aquest diari el mes de novembre, deixarà de tenir la rua central. Segons el comissionat de participació, Carles Agustí, han volgut recuperar el carnaval històric, amb elements documentats des del segle XVI: l’arribada del Rei Carnestoltes –que encarnarà Tortell Poltrona–, el ball de màscares i la tarongina, una guerra de confetis i globus.

La reconnexió històrica es completa amb el retorn al barri de la Ribera. Ells balls de carnaval es faran al passeig del Born, al pati del Convent de Sant Agustí i el vestíbul de l’estació de França. Al mateix temps, han volgut donar-hi un caire més familiar: les activitats del cap de setmana del 18 i 19 de febrer seran de tarda. A més, torna l’enterrament de la sardina a nivell de ciutat, amb la participació de les escoles.

L’oposició va posar en dubte que la reformulació tingués el consens de totes les entitats participants. El PSC i ICV–EUiA van ser força incisius a l’hora de criticar què tenia tradició històrica i què no. Així, l’ecosocialista Elsa Blasco va recordar que el ball de màscares era pròpiament “una tradició elitista”.

“La generació de tradició depèn de la voluntat col·lectiva, no voldria pensar que no ens agrada el mestissatge”, va reblar Guillem Espriu (PSC). Per formular aquest nou Carnaval, tal i com era –diuen– fins al primer terç del segle XX, l’Ajuntament ha estat assessorat pels historiadors Xavier Cordomí i Albert Garcia Espuche.

 Barcelona mantindrà, amb més suport logístic, les rues que hi ha a cada districte, entre les quals destaquen les d’Horta, Sants i Gràcia. Ara queda per desvetllar si el Paral·lel, que havia rebut la gran grua els últims anys, mira de fer alguna activitat de carnaval o no.

Publicat a
El Punt Avui. Edició Nacional
19-01-2012

Leave a Reply