Trinitat Vella refusa una narcosala mòbil

L’Agència de Salut Pública creu que una assistència vigilada reduiria el problemaEls veïns van trencar també una màquina de xeringues

Virtudes Pérez
El que més molesta els veïns de Trinitat Vella i en concret els que viuen a l’entorn de la Via Barcino i el carrer Foradada és el constant deambular de toxicòmans que busquen un lloc tranquil on punxar-se i les xeringues que troben llençades a qualsevol racó. L’Agència de Salut Pública, que des de fa més de tres anys fa tasques preventives a la zona amb educadors de carrer, opina que la instal·lació d’una narcosala mòbil com la que funciona a la Zona Franca podria reduir la problemàtica. Fa uns mesos, una comissió d’una vintena de veïns i tècnics va arribar a visitar les quatre narcosales que hi ha actualment a Barcelona, entre les quals la sala Baluard de Ciutat Vella, però al final la iniciativa no va prosperar. La majoria dels ciutadans de Trinitat Vella no volen sentir a parlar del que ja anomenen de manera despectiva “la furgoneta de la droga” i, a causa d’aquesta oposició frontal, l’Agència de Salut Pública ja ho ha descartat.

Però el rebuig dels veïns no es limita només a la narcosala mòbil. A començament d’estiu Salut Pública va col·locar una màquina expenedora de xeringues al descampat paral·lel al carrer Torrent de la Parera, on acostumen a punxar-se els toxicòmans. Va durar tres mesos. Al setembre els veïns la van destrossar i la van haver de retirar.

Boicot farmacèutic
La màquina expenedora es va col·locar per suplir la mancança que hi ha a Trinitat Vella després que les farmàcies es neguessin també a facilitar xeringues. “Ara, aquesta tasca la fan directament els educadors de carrer i el CAP”, segons han indicat des de l’Agència de Salut Pública, que subratlla que “les mesures sanitàries són prioritàries” i que “no es pot maltractar els usuaris perquè són malalts, i no delinqüents”.

Els veïns, o almenys aquesta és l’opinió majoritària que defensa la Coordinadora Antidroga constituïda aquest estiu, insisteixen que ells l’únic que volen és que es posi fi al tràfic de drogues, “perquè sense punts de venda no hi ha consum”. En aquest sentit, estan bastant satisfets de l’actuació dels Mossos, que des de dimecres han reforçat de manera considerable la pressió a la zona amb una presència d’efectius constant i ben visible. Els Mossos i la Guàrdia Urbana també van fer dimarts una batuda antidroga a Ciutat Vella i van detenir tres persones. De moment, però, no han facilitat cap balanç de l’actuació a Trinitat Vella.

87 usuaris identificats

Els educadors que treballen sobre el terreny a Trinitat Vella tenen identificats 87 usuaris habituals. Molts són del mateix barri, però també n’hi van de Santa Coloma. Fa un any i mig els punts de venda –que es concentren al carrer, però també en alguns domicilis particulars– eren gairebé els mateixos, perquè es van desplaçar de Nou Barris fa cinc o sis anys. Els usuaris, però, no eren tan visibles perquè, un cop adquirien les drogues, s’amagaven sota un pont que hi havia a la ronda. Quan van instal·lar les pantalles acústiques, van suprimir el pont i la situació es va començar a descontrolar.

Entre les mesures que s’han pres per minimitzar els efectes hi ha la instal·lació de bústies per a xeringues. L’Agència de Salut Pública assegura que “s’han de buidar constantment perquè s’omplen”. Parcs i Jardins i el servei de neteja també hi treballen per retirar les que en queden. I tot i així els veïns diuen que en troben “per tot arreu”.

 LA FRASE

No es pot maltractar els usuaris perquè són malalts, no delinqüents agència de salut pública

Molt soroll per eixordar els traficants

La manifestació convocada per la Coordinadora Antidroga, la més multitudinària feta fins ara a Trinitat Vella, va aplegar mig miler de persones. Armats amb trompetes, tambors, panderetes i cassoles, els veïns van eixordar el barri en un recorregut que va sortir de la plaça Trinitat i va acabar a la plaça Orfila, on hi ha la seu del districte de Sant Andreu. Anaven fent parades i cridant tot tipus de consignes, com ara “No volem drogues a la Trinitat” i “Fora, fora, no els volem”. I, entre aturada i aturada, explicaven als veïns la raó de ser de la Coordinadora Antidroga i quina és la seva lluita.

Publicat a  El Punt Barcelona
19-11-2010

Leave a Reply