Junqueras assegura que amb una Catalunya independent Alemanya estaria “pitjor situada”

El president d’Esquerra Republicana alerta que l’Estat espanyol “s’enfonsa” i “arrossega” Catalunya “cap a l’abisme”El líder d’ERC recorda que qualsevol pacte que no passi perquè els catalans tinguin “la caixa i la clau” dels diners no comptarà amb el suport del seu partit

Oriol Junqueras, president d’Esquerra Republicana de Catalunya, ha assegurat aquest divendres que una Catalunya independent, en una situació econòmica com l’actual, no tindria dèficit, si no superàvit. Ho ha atribuït al que ha titllat d’espoli financer, la diferència entre el que Catalunya paga a Espanya a través dels impostos i el que rep en serveis, que ha xifrat en 16.000 milions d’euros anuals. Si fos així, ha argumentat, Alemanya, “que gaudeix de molt bona salut des d’un punt de vista d’equilibri pressupostari”, estaria “pitjor situada que nosaltres”. Junqueras ho ha dit a Catalunya Ràdio, on també ha advertit que l’estat espanyol “s’enfonsa” i “arrossega” Catalunya “cap a l’abisme”.

Així doncs, Junqueras ha fet servir paraules molt dures per definir la situació de l’Estat espanyol, els “símptomes econòmics” del qual són “els d’un moribund”, tant pel que fa “a la salut de l’economia pública” com pel que fa a la de “les seves empreses”. És per això que, accentuant les proclames independentistes del partit que presideix, ha advertit: “l’Estat espanyol s’enfonsa des d’un punt de vista econòmic i ens arrossega a nosaltres cap a l’abisme”.

En contraposició a la difícil situació econòmica espanyola, Junqueras ha parlat dels símptomes “molt positius” de l’economia catalana, “fortament internacionalitzada” o molt ben situada en l’àmbit de la recerca universitària, per exemple.

En aquest punt, Junqueras s’ha referit al dèficit fiscal entre Espanya i Catalunya, és a dir, la diferència entre els diners que paga Catalunya a Espanya en forma d’impostos i el que costen els serveis que rep a canvi. La diferència, que ha titllat d’espoli fiscal, l’ha xifrat en 16.000 milions d’euros anuals. Ha estat aleshores quan ha assegurat que amb una Catalunya independent, “en la situació actual, no tindríem dèficit públic, tindríem superàvit públic. Per tant seríem nosaltres, en tot cas, els que aniríem a rescatar algú altre. És a dir, Alemanya, que gaudeix de molt bona salut des d’un punt de vista de l’equilibri pressupostari, estaria pitjor situada que nosaltres, perquè nosaltres tindríem superàvit públic”.

El president republicà també s’ha referit a la proposta de pacte fiscal, projecte estrella del govern de la Generalitat. Junqueras ha recordat que qualsevol pacte que no passi perquè els catalans tinguin “la caixa i la clau” dels diners en exclusiva no comptarà amb el suport d’ERC, ha criticat les contradiccions internes de CiU sobre el tema i ha recordat que fa vuit mesos que hi ha una majoria al Parlament a favor de reclamar el canvi de model de finançament autonòmic.

Publicat per el  Punt Avui
 Divendres, 15 de juny del 2012

Leave a Reply