ERC i CUP reclamaran a Mas que reprengui els preparatius del 9-N

Juntament amb ICV, volen que el Govern fixi una data límit per constatar que la consulta no es pot fer amb prou garanties El president de la Generalitat i els partits proconsulta es reuniran aquest divendres per establir una estratègia

ERC i CUP reclamaran aquest divendres al president de la Generalitat, Artur Mas, que reprengui la campanya institucional i els preparatius del 9 de novembre que ha suspès després que el Tribunal Constitucional (TC) decidís admetre a tràmit els recursos del govern espanyol contra la llei de consultes i el decret de convocatòria del 9-N. Així ho han explicat el mateix Oriol Junqueras i David Fernández després de reunir-se al Parlament. Junqueras prèviament s’ha trobat amb el coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera. Tot tres volen que el Govern fixi una data límit per constatar que la consulta no es pot fer amb prou garanties democràtiques si és que no s’han reactivat abans tots els preparatius.

Els contactes bilaterals continuen al Parlament per preparar la reunió de divendres al Palau de la Generalitat. Després de reunir-se per separat amb el president de la Generalitat, els partits estan tenint ara trobades entre ells. Junqueras s’ha trobat per separat amb David Fernández i Joan Herrera, i aquests dos ja es van veure dimecres.

Oriol Junqueras i David Fernández s’han reunit aquest dijous al Parlament Foto: ACN.

El líder d’ERC i el diputat de la CUP volen repassar durant la reunió de demà preparatiu per preparatiu, actuació per actuació, per comprovar en base a què el Govern ha decidit suspendre’ls. La postura d’ERC i CUP és que tot es podria reprendre, d’una forma o altra, encara que sigui amb mètodes alternatius, i argumenten que ningú ha preguntat als funcionaris si estan disposats a assumir el risc de tirar endavant amb els preparatius de la consulta.

                                                                                                                                         Oriol Junqueras i DavidFernández 
                                                                                                                                                                                           s’han reunit aquest dijous al Parlament Foto:ACN.

Per exemple, els estrangers residents a Catalunya que vulguin votar el 9-N han de presentar una petició davant de la comissió de seguiment de l’àmbit territorial que els correspon entre l’1 i el 7 d’octubre. Aquestes comissions no s’han constituït encara i per tant els estrangers ara mateix no poden fer aquest tràmit. Tampoc funciona, per exemple, el telèfon del departament de Governació reservat per als ajuntaments. Tot i que els seus membres van ser escollits dimecres pel Parlament, tampoc està activa la comissió de control. Això paralitza la inscripció dels catalans que temporalment viuen a l’estranger.

Pel que fa a la pàgina web, ja a la portada avisa que “com a conseqüència de l’acord del Tribunal Constitucional de suspendre de forma cautelar i temporal la convocatòria d’aquesta consulta, aquesta web no s’actualitza”. L’última actualització data del 30 de setembre. L’argument d’aquesta aturada general és que això afecta terceres persones, en aquest cas funcionaris.

ICV, per la seva part, coincideix amb ERC i CUP en què cal que el Govern fixi una data límit per constatar que la consulta ja no es pot celebrar amb totes les garanties democràtiques. Fernández creu que si no s’ha reactivat tot per a la setmana que comença el 13 d’octubre, ja no seria viable poder-la celebrar. Tots estan d’acord també en què no es pot parlar d’escenaris alternatius a la consulta del 9-N, com podrien ser unes eleccions plebiscitàries. De fet, la CUP avisa que si això es planteja en la reunió de divendres, ells s’aixecaran de la taula i marxaran. Els ecosocialistes, però, sí que opinen que els funcionaris no han de córrer cap risc.

publicat per El Punt Avui

02/10/14 17:04 – BARCELONA – ACN 

Leave a Reply